Lakiapua rikosasioissa vuosikymmenien kokemuksella

Soita 040 585 8909

Lakiapua rikosasioissa vuosikymmenien kokemuksella

Soita 040 585 8909

Rikosasiat

Asianajotoimisto Heikki Sillanpää Oy tarjoaa lakiapua rikosasioissa 30 vuoden kokemuksella henkilö- ja yritysasiakkaille. Toimipaikkamme sijaitsee Turun keskustassa, ja palvelemme valtakunnallisesti kaikkia asiakkuuksia ympäri Suomen.

Olitpa sitten rikoksen uhri tai rikoksesta epäilty, sinun kannattaa ottaa heti yhteyttä asianajajaan, joka avustaa sinua koko prosessin ajan.

Rikoksen uhri eli asianomistaja

Jos olet joutunut rikoksen uhriksi, sinun ei kannata jäädä yksin asian kanssa, vaan valita itsellesi kokenut avustaja valvomaan etujasi läpi koko oikeusprosessin. Lisäksi näin varmistat, että kaikki oikeudelliset asiat tulevat hoidetuksi oikeaan aikaa ja oikealla tavalla.

Rikosprosessi alkaa käytännössä tekemästäsi rikosilmoituksesta ja sitä seuraavasta poliisin suorittamasta esitutkinnasta, joka sisältää muun muassa kuulustelut. Asianajajan on hyvä olla mukana jo tässä vaiheessa sekä henkisenä että juridisena tukenasi. Hän osaa esittää myös lisäkysymyksiä kuulustelussa ja voi myös pyytää tarvittaessa poliisia suorittamaan lisätutkintaa näytön saamiseksi.

Kun poliisi on saanut esitutkinnan valmiiksi, asia siirtyy syyttäjälle syyteharkintaan. Mikäli syyttäjä nostaa syytteen, asia käsitellään käräjäoikeudessa. Mikäli syyttäjä ei jostain syystä nosta syytettä, on sinulla asianomistajana kuitenkin oikeus nostaa itse syyte sekä esittää vahingonkorvausvaatimuksesi vastaajaa kohtaan.

Silloin, kun sinulla on vahingonkorvausvaatimuksia, oma asianajajasi hoitaa niiden esittämisen oikeudenkäynnissä.

Oikeudenkäynnissä avustajasi huolehtii suurimmasta osasta käytännönasioita. Asianajaja nimensä mukaisesti ajaa asiaasi eli puhuu puolestasi oikeudenkäynnissä. Hän myös kertoo sinulle etukäteen, missä järjestyksessä asiat tapahtuvat oikeudenkäynnissä ja miten missäkin vaiheessa toimitaan, joten oikeudenkäyntiä ei tarvitse etukäteen jännittää.

Rikoksesta epäilty eli vastaaja

Mikäli poliisi epäilee sinua rikoksesta, se voi pakkokeinolain mukaisesti ottaa sinut kiinni maksimissaan 24 tunniksi. Sen jälkeen poliisin on joko päästettävä sinut vapaaksi tai pidätettävä korkeintaan kolmeksi vuorokaudeksi. Poliisin on heti ilmoitettava pidätetylle syy pidättämiselle sekä sanottava epäillylle selvästi, että tällä on oikeus valita itselleen asianajaja tai joku muu lakimies. Pidätyksen kolmannen päivän klo 12 mennessä poliisin on pyydettävä käräjäoikeutta vangitsemaan sinut tai päästettävä sinut vapaaksi. Sinulla on oikeus asianajajaan kaikissa vaiheissa, ja erityisen tärkeää se on oikeudessa. Mikäli sinut vangitaan, voit vaatia avustajasi välityksellä vangitsemisen uudelleenkäsittelyä kahden viikon välein.

Mikäli sinua epäillään rikoksen tekemisestä, sinun kannattaa valita itsellesi hyvä avustaja heti alussa. Lain mukaan rikoksesta epäillyllä on oikeus käyttää avustajaa heti esitutkinnasta alkaen, joten on järkevää ottaa kokenut asianajaja mukaan jo kuulusteluihin. Avustajan tehtävä kuulustelussa on muun muassa varmistaa, että ymmärrät poliisin esittämät kysymykset, että kuulustelu tehdään kaikin puolin oikealla tavalla ja että kaikki tarpeelliset kysymykset tulee esitettyä. Saat neuvoteltua avustajasi kanssa jo ennen kuulustelua, jotta saat itsellesi oikeanlaisen ohjeistuksen kuulustelua varten.

Kuulustelun lisäksi poliisi saattaa suorittaa teknisiä tutkinnallisia toimenpiteitä kuten kotietsinnän, paikanetsinnän esimerkiksi autoon tai jonkin takavarikon. Avustajan tehtävä on varmistaa, että tällaiset asiat tehdään lain määräämällä tavalla.

Avustajasi myös pyytää poliisia tekemään mahdollista lisätutkintaa, mikäli sillä voidaan saada lisänäyttöä siitä, että et ole tehnyt rikosta, josta sinua epäillään.

Kun poliisi on saanut esitutkinnan valmiiksi, avustajasi antaa vielä puolestasi esitutkintalain mukaisen loppulausunnon, joka liitetään osaksi esitutkintapöytäkirjaa, joka tämän jälkeen menee syyttäjälle syyteharkintaa varten. Vaihtoehtona toki on, että poliisi katsoo tutkinnan perusteella, että mitään rikosta ei ole edes tapahtunut, jolloin poliisi vain päättää tutkinnan eikä se mene syyttäjälle asti. Syyttäjä puolestaan perehtyy samaansa esitutkinta-aineistoon ja sen perusteella joko nostaa syytteen sinua vastaan tai luopuu syytteestä esimerkiksi näytön puutteen takia.

Mikäli syyte nostetaan, asia etenee käräjäoikeuden käsittelyyn. Asianajajasi tehtävä on valvoa, että saat asiassa reilun oikeudenkäynnin, kuten laki edellyttää. Suomessa lähdetään syyttömyysolettamasta, eli syytetty on syytön, kunnes toisin todistetaan. Todisteiden riittävyyden arvioi ja päättää käräjäoikeus.

Ota yhteyttä

Asianajotoimisto Heikki Sillanpää Oy tarjoaa luotettavaa lakiapua rikosasioiden selvittämisessä. Tutustu myös muihin asianajajan palveluihimme ja ota yhteyttä!

Sivun alkuun tästä.

Kerro meistä kavereillesi

Facebook Twitter 7Jaa